Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών
Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας

www.sgeotopo.gr

Vouli

 Την Τετάρτη 06/12/2023 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας συμμετείχε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου με τίτλο «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» – Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων – Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (2η συνεδρίαση - ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).

Μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου πραγματεύεται το ρόλο και την υπόσταση του Διαπιστευμένου Μηχανικού για το Κτηματολόγιο. Ένας ρόλος επιτυχημένος σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που αναμένεται και εδώ μόλις ενεργοποιηθεί να συμβάλλει στις αστοχίες και τη διόρθωση των λαθών της Κτηματογράφησης.

Το άρθρο 13 του νομοσχεδίου τροποποιεί το άρθρο 24 του Ν. 4821/2021 και προσθέτει στις ειδικότητες Μηχανικών που θα μπορούν να διαπιστευθούν τους Μηχανικούς Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας – Τοπογράφους Μηχανικούς ΤΕ. Η διεύρυνση της βάσης των Διαπιστευμένων Μηχανικών έρχεται ως αναγνώριση της προσφοράς του έργου των Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας – Τοπογράφων Μηχανικών ΤΕ, αλλά αναμένεται επιπρόσθετα να δώσει και ώθηση επιτάχυνσης στο έργο του Φορέα.

Από την πλευρά του Συλλόγου συμμετείχαν ο Πρόεδρος Τζιουμακλής Δημήτριος και ο Αντιπρόεδρος Δήμου Αθανάσιος, ενώ ταυτόχρονα ομάδα εργασίας του Συλλόγου, υπό το συντονισμό του Γραμματέα Δημητρίου Βασίλειου, παρακολουθούσε την εξέλιξη της συζήτησης με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά της συζήτησης του προγενέστερου νομοσχεδίου το 2021, όταν ο Σύλλογος εσκεμμένα είχε αποκλειστεί από τη συζήτηση.

Κατά την τοποθέτηση του ΠΣΠΜΓΤ, αφού αρχικά χαιρετήθηκε η στάση του Υπουργείου να συμπεριλάβει τους Μηχανικούς Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας – Τοπογράφους Μηχανικούς ΤΕ στους Διαπιστευμένους Μηχανικούς, επισημάνθηκε ότι θα ήταν δόκιμο η απόφαση εντολής ανάθεσης εργασιών του Φορέα στους Διαπιστευμένους Μηχανικούς να προασπίζεται από ένα πλαίσιο διαφάνειας (άρθρο 14). Επιπρόσθετα, θίχτηκε το ζήτημα των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων, που με το παρόν νομοσχέδιο έρχεται μια πρώτη ουσιαστική αντιμετώπιση, αλλά και των εσφαλμένων υποβάθρων της Κτηματογράφησης και κατ’ επέκταση των χωρικών μεταβολών, που θα οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας σε αυξημένα οικονομικά βάρη.

Επίσης, δεν έμεινε αναπάντητη η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), που ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε να μην τροποποιηθεί η παρ. (α) του άρθρου 24 του Ν.4821/2021 και να προστεθεί η κατοχή μελετητικού πτυχίου κατηγορίας 16 στα προσόντα. Αυτό θα σήμαινε να μην συμμετέχουν οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας - Τοπογράφοι Μηχανικοί ΤΕ στους Διαπιστευμένους Μηχανικούς για το Κτηματολόγιο, γεγονός που στην αίθουσα προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και ξύπνησε μνήμες από την αντίστοιχη συζήτηση του 2021, όπου διακυβεύθηκε η πορεία του θεσμού του Διαπιστευμένου Μηχανικού.

Τέλος, στη δευτερολογία ο Πρόεδρος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, αλλά και στους εμπλεκόμενους φορείς, εις το διηνεκές, με σκοπό μέσα από παραγωγικό διάλογο να συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εδώ:

https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#3c8aeddd-da6e-445a-964e-b0d000b1935c

Πηγή: Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων

Το διήμερο 11 & 12 Νοεμβρίου 2023, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας προχώρησε οργανωμένα και με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, στη δράση εθελοντικής προσφοράς απέναντι στην καταστροφή του περασμένου Σεπτεμβρίου λόγω της κακοκαιρίας “Daniel”, προς τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν πολλαπλά χτυπηθεί από αντίστοιχα φαινόμενα.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του Σαββάτου, τα 9 τοπογραφικά συνεργεία ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί να χτενίζουν την περιοχή και να εφαρμόζουν από την αρχή τα όρια των αγροτεμαχίων επί εδάφους, βάσει του Κυρωμένου Αναδασμού του Αγροκτήματος Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, συνολικής έκτασης 13.500 Στρεμμάτων.

Το εγχείρημα δύσκολο, αλλά στέφθηκε με επιτυχία χάρη στη δυναμικότητα και την αποφασιστικότητα των μελών του ΠΣΠΜΓΤ, αλλά και χάρη στη βοήθεια μιας σειράς ανθρώπων και φορέων που στάθηκαν στο πλευρό του Συλλόγου και των μελών μας που βρέθηκαν εκεί.

Ο Σύλλογος απέδειξε έμπρακτα, για άλλη μία φορά, πως στόχος του είναι το αποτύπωμα οποιασδήποτε δράσης του, να έχει θετικό πρόσημο για ένα καλύτερο αύριο.

Τα Μέλη του Συλλόγου που συμμετείχαν στην οριοθέτηση είναι τα εξής:

1 ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΠΕΔΙΝΟ ΚΙΛΚΙΣ
2 ΒΑΘΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
3 ΒΛΑΧΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ - ΑΘΗΝΑ
4 ΓΙΑΡΕΝΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
5 ΔΗΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
6 ΖΟΥΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΑΛΜΥΡΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
7 ΛΑΖΙΟΣ ΘΩΜΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
8 ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ - ΒΟΝΙΤΣΑ
9 ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
10 ΡΕΣΗΤ ΤΖΕΛΑΛ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ
11 ΣΑΛΒΑΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΞΑΝΘΗ
12 ΣΑΛΜΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ - ΣΕΡΡΕΣ
13 ΣΕΒΑΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
14 ΣΙΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ
15 ΣΚΑΠΕΡΔΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ - ΣΕΡΡΕΣ
16 ΤΖΙΟΥΜΑΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
17 ΤΣΙΛΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΣΟΦΑΔΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
18 ΤΣΟΥΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΚΙΛΚΙΣ

Τα Μέλη του Συλλόγου που συμμετείχαν στην επεξεργασία των δεδομένων είναι τα εξής:
1 ΛΑΖΙΟΣ ΘΩΜΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2 ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΥΗ - ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ
3 ΣΑΛΜΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ - ΣΕΡΡΕΣ
4 ΣΚΑΠΕΡΔΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ - ΣΕΡΡΕΣ
5 ΤΖΙΟΥΜΑΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας επιθυμεί να ευχαριστήσει:

  • Τους Δημάρχους Σοφάδων και Παλαμά κκ. Σκάρλο Αθανάσιο και Σακελλαρίου Γεώργιο, για την παροχή φιλοξενίας των μελών.
  • Τον Πρόεδρο της ΤΚ Μεταμόρφωσης κ. Κοντογιάννη Πέτρο, για την απεριόριστη βοήθειά του στο συντονισμό του όλου εγχειρήματος.
  • Την εταιρεία πώλησης τοπογραφικού εξοπλισμού Recap Survey για τη χορηγία των σημαιών σήμανσης που χρησιμοποιήθηκαν.
  • Την εταιρεία πώλησης τοπογραφικού εξοπλισμού GeoShop για την παροχή μιας σύνδεσης σε δίκτυο μονίμων σταθμών αναφοράς GNSS.
  • Το Τμήμα Τοπογραφίας & Διαχείρισης Ακινήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλίας, και ιδιαίτερα την κα. Σταυρούλα Αθάνατου, για την ταχύτατη παροχή των στοιχείων του Αναδασμού.
  • Το Τμήμα Προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, και ιδιαίτερα την κα. Ιωάννα Νικολάου, για τη συνεχή παροχή πληροφοριών των καιρικών συνθηκών με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και προγραμματισμό των εργασιών.

Το γεγονός κάλυψε η ΕΡΤ και παρουσιάστηκε στα δελτία ειδήσεων. Ενδεικτικά μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σχετικό απόσπασμα στον παρακάτω σύνδεσμο (06:40 – 09:10):

https://www.ertflix.gr/vod/vod.318131-1930-eideseis-apo-ten-periphereia-kuriake-05-noembriou-1

 ή στο

https://www.ertnews.gr/video/metamorfosi-karditsas-ethelontiki-protovoulia-oriothetisis-kai-xaraksis-ton-plimmyrismenon-ktimaton/

Ετικέτες: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ ΤΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας με τον νέο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αρμόδιο μεταξύ άλλων, για το Εθνικό Κτηματολόγιο κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Από το Δ.Σ. του Π.Σ.Π.Μ.Γ.Τ. έλαβαν μέρος στη συνάντηση, ο πρόεδρος κ. Δ. Τζιουμακλής, ο αντιπρόεδρος Α. Δήμου, ο Γραμματέας Β. Δημητρίου και το μέλος Α. Φουντούκη.

Πυρήνας της συζήτησης ήταν η σημερινή κατάσταση και η πορεία του Εθνικού Κτηματολογίου ενώ παράλληλα θίχτηκαν ακανθώδη ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ορθή, έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση αυτής της εθνικής προσπάθειας εδώ και χρόνια.

Τα παρευρισκόμενα μέλη του Δ.Σ. αφού έθεσαν τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα, στη συνέχεια πρότειναν λύσεις μέσω των Συστημάτων Γεωπληροφορικής (GIS), οι οποίες με αποφασιστική και άμεση εφαρμογή τους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παραγωγή ενός επιστημονικά και πρακτικά άρτιου αποτελέσματος.

Επιπλέον έγινε αναφορά στην πολυετή προσφορά των Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας και στην ενεργό συμμετοχή τους στις Κτηματολογικές και Κτηματογραφικές εργασίες τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Στο ίδιο πλαίσιο αναλύθηκε ο καταλυτικός ρόλος που διαδραματίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου μας στην αγορά εργασίας, καθώς στέκονται καθημερινά δίπλα στην κοινωνία, στον πολίτν και στο κράτος, υπηρετώντας και προάγοντας την επιστήμη.

Μέσω μιας αγαστής συνεργασίας μπορούν να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος, να βελτιωθούν οι συνθήκες και σύντομα να παραχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος και οι παρόντες εκ του Δ.Σ, ευχήθηκαν στο νέο Υφ/γό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρανάκη, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και τόνισαν την πρόθεση του συλλόγου να συμβάλει τα μέγιστα στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, αμέσως μόλις του ζητηθεί.

Εκ του ΠΣΠΜΓΤ

Ετικέτες: ΠΣΠΜΓΤ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΑ

Ta Kastra 1821 1830

Εγκρίθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ. για υλοποίηση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:

«Τα Κάστρα κατά την Μεγάλη Επανάσταση του 1821 - 1830. Διαδικτυακός διαδραστικός χάρτης με την χρήση ανοικτών εργαλείων Γεωπληροφορικής», το οποίο απευθύνεται στους/στις μαθητές/ήτριες της Στ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων όλης της χώρας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού για το σχολικό έτος 2022-2023.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανέλαβε να το δημιουργήσει ο τέως πρόεδρος του συλλόγου Αθανάσιος Δήμου με εξωτερική συνάδελφο Γεωγράφο κα. Νούση.

Για τις σχολικές μονάδες της χώρας, μπορείτε να διαβάσετε την έγκριση του αιτήματος στον παρακάτω επίσημο σύνδεσμο του Υπουργείου Παιδείας:

https://edu-gate.minedu.gov.gr/index.php/2022-10-11-07-02-11/5975-1821-1830

 Εκ του ΠΣΠΜΓΤ

ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΣΠΜΓΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2023-2025

logo main

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Εξελεγκτικής επιτροπής του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, για την διετία 2023-2025.

Η ψηφοφορία διενεργήθηκε μέσω της πλατφόρμας «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς», που εξασφαλίζει την αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο.

Η τριμελής Εφορευτική Επιτροπή αποτελούνταν από τους Γιώργο Τσιλιάκο (Πρόεδρος), Γεωργία Φρίντα (Μέλος) και Ρεσήτ Τζελάλ (Μέλος).

Η διαδικασία κινήθηκε όλο τον Ιανουάριο με καλέσματα όλων των ενήμερων μελών του Συλλόγου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, συμμετέχοντας ενεργά στην εκτέλεση της ψηφοφορίας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «Ζευς» που διενεργήθηκε την Κυριακή 05/02/2023 από τις 11:00 μέχρι τις 18:00.

Το νέο Δ.Σ. για τη διετία 2023-2025 αποτελείται από τους:

Πρόεδρος – Τζιουμακλής Δημήτριος

Αντιπρόεδρος – Δήμου Αθανάσιος

Γραμματέας – Δημητρίου Βασίλειος

Ταμίας – Κατσούλης Γεώργιος

Μέλος – Φουντούκη Αθανασία

Μέλος – Στεφανίδης Κωνσταντίνος

Μέλος – Ρέππας Φώτιος

Η νέα Εξελεγκτική Επιτροπή για τη διετία 2023-2025 αποτελείται από τους:

Πρόεδρος – Καριώτης Στέφανος

Μέλος – Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος

Μέλος – Χριστοφόρου Ελένη

Εκ του ΠΣΠΜΓΤ.

Ετικέτες: ΠΣΠΜΓΤ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Γίνε μέλος του συλλόγου


Αν θες να λαμβάνεις συνεχή υποστήριξη ως Μηχανικός Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας

γίνε ενεργό μέλος του Συλλόγου.

Εγγραφή στο newsletter

Η δυνατότητα εγγραφής στο newsletter του Συλλόγου, βρίσκεται προσωρινά εκτός λειτουργίας 

Επικοινωνία

    Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών
  Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας
     Παύλου Μελλά 6, Σέρρες, Τ.Κ. 62123
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Social media

Συνδεθείτε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ © 2019
Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία στο site μας, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.sgeotopo.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.